Cultuur

Broekpak Mies Bouwman en Hema-onderbroek: NL'se mode

Het boek Nederland in 100 kledingstukken geeft een overzicht van de Nederlandse mode. Welke kledingstukken maakten geschiedenis en waarom? 

In de laatste vijftig jaar heeft de mode in Nederland zich eigenzinnig ontwikkeld. Daarom werd het hoog tijd voor een overzicht. Voor het boek selecteerde auteur en modejournalist Milou van Rossum de honderd meest in het oog springende kledingstukken die Nederland als modeland kenmerken. Samen met een van de opmerkelijkste beeldmakers op modegebied, Daan Brand, duidt Milou van Rossum het hele scala, van laag tot hoog, van de witte HEMA-onderbroek tot en met de couture van ontwerper Jan Taminiau.

Het broekpak van Mies Bouwman is gemaakt door de inmiddels overleden couturier Dik Holthaus. Nadat er voor het eerst een vrouw in broek op tv te zien was, gingen vrouwen massaal in broeken lopen. Bouwman schonk al haar kleding aan het Gemeente Museum Den Haag, dat het beste modearchief van Nederland heeft. We duiken met Milou van Rossum het depot in. Verder spreken we met twee ontwerpers die op de klassiekerlijst staan: Jan Jansen, Nederlands beroemdste schoenontwerper, vertelt over zijn bamboe- en klompschoen. Ook spreken we met nieuwkomers, jongens van in de twintig die hun roots buiten Nederland hebben liggen en zonder opleiding een zeer succesvol eigen merk hebben: Daily Paper.  Een gesprek met ontwerper Hussein Suleiman.